Itt keress!

Google

Hirdetés

Ingyen felmérés

Név Kéménybélelés GARANCIÁVAL az egész ország területén! Budapesten INGYENES felméréssel!
Kérje a mesterek árajánlatát!
 
Név : *
Email : *
 
  Notebook részletre felesleges papírmunka nélkül: www.etalonet.hu

Szavazás

Linkblog

Nézzünk a szavazatok mögé!

2008.02.04. 14:19 | hirlevelmanager | 2 komment

Címkék: furanflex

Eddig nem írtam az általam nyerőnek tartott kéménybélelési technológiáról. Talán emiatt van az, hogy a szavazatok közt igen sok van, amelyik nem a legjobb technológiát választotta ki.

Szerintem ez a furanflex:
Előnyei:

  1. teljes keresztmetszetet biztosít az égéstermékek távozására
  2. nem kell egyenesnek lennie a kéménynek. (lehet törés a kémény vonalában)
  3. a leggyorsabban megoldható (nálam 2 db 23 m-es kéményt néhány óra alatt megcsinálták)
  4. nincs hosszúsági korlát (a fém bélelésű kéményeknél nem lehet tetszőleges hosszon alkalmazni a technológiát, mert a csövek hossza véges.)
  5. 25 éves garanciát adnak rá

De mi is ez a technológia?

Egy speciális (hajlékony) műanyag csövet belehúznak a kéménybe. (Külsőre olyan, mint a kolbásztöltéshez használt műbél, csak nagy az átmérője.) Aztán egy nagy nyomású gőz generátorral telenyomják nagy nyomású gőzzel. Ez a gőz kinyomja a fóliát a kémény falára. Néhány perc alatt ez a műanyag megkeményedik és a kémény falához köt.

Sokan nem is gondolják, hogy a viharos szél másként is ölhet!

2008.01.30. 18:06 | hirlevelmanager | Szólj hozzá!

Címkék: kémény mérgezés kéménybélelés szénmonoxid füstmérgezés

Ha vihar van a szél a rossz kéméányből visszafújhatja az égésterméket. Nem elég tehát a kéménybélelést jól csinálni, hanem figyelni kell arra is, hogy a kémény sazbályosan van-e felépítve:

Itt egy hír, ami ezt igazolja...

Nyolcan szenvedtek szénmonoxid-mérgezést a vihar miatt,  Pusztaszabolcson, illetve Seregélyesen. A bajt az okozta, hogy a szél visszafújta az égésterméket. A nyolc embert kórházba kellett vinni. A seregélyesiek el is vesztették az eszméletüket, őket a tűzoltók mentették ki.

 

Felháborító átverés a kéményseprés

2008.01.15. 10:28 | hirlevelmanager | 2 komment

Régen volt füstadó, ma kényseprési díj a neve.

Kezdjük az elején! A kéményseprés állami monopólium(?), vagy ügyes privatizátorok kezében van ez is?

Az én családi házamban egy kéményre 4,000.- Ft-ot kell fizetnem. De mire is? Arra, hogy bejön a kéményseprő. Leteker két csavart és belenéz a kéménybe. (kb 3 perc 20 másodperc, de lehet, hogy 3 perc 25!)

Mondjuk a kiszállási díjra számítsunk 1,000 Ft-ot. Tehát besétálással együtt vegyünk 4 percet. Akkor az óradíj 45,000 Ft. Negyvenötezer! Hát egy orvosnak nem adnak ennyit egy napra, nem pedig egy egyszerű szakmunkásnak! Felháborító! Mind az orvosokra, mind a saját pénztárcámra nézve.

De meg tudja valaki magyarázni nekem, hogy miért kell két kémény után fizetnem a munkadíjat, ha az egyik kéményt már befalaztuk? (Még az a szerencse, hogy csak fele tarifát számítanak fel a nulla munkára!)

Miért kell fenntartani a másik kéményt, ha soha sem használjuk. Az új építésű házaknál miért adnak ki lakhatási engedélyt, ha csak egy kéménye van? Vagy új házaknál nem kötelező, csak a régieknél? Valami itt sántít!

Gyakran lesz ilyen következménye a rossz kéménynek

2007.12.22. 13:48 | hirlevelmanager | Szólj hozzá!

Címkék: mérgezés szénmonoxid

Hét ember, köztük két gyerek szenvedett szén-monoxid-mérgezést Érden egy családi házban 2007.12.15-én szombaton délután.

A Pest megyei település Lakatos utcájában egy kétszintes családi házhoz riasztották a tűzoltókat és a mentőket. A mentők négy nőt, egy férfit és két gyereket kórházba szállítottak, állapotuk kielégítő.

Figyelmeztető jel a rossz szellőzésre:

 

A fűtés beindulása után bepárásodik a tükör.

Ablakcsere, vagy ablakszigetelés után:

 

A problémát a túl jó ablakszigetelés is okozhatja.

Ablakcsere, vagy ablakszigetelés után megszűnik a lakás korábban természetesnek vett szellőzése. Rossz kémény, vagy készülék esetén ilyenkor hamarabb bekövetkezhet a baj.

 

Minősítsük a vállalkozókat!

2007.12.08. 12:14 | hirlevelmanager | 3 komment

Kiküldtem néhány emailt olyan cégeknek, amelyek kéménybéleléssel foglalkoznak. Feltettem néhány kérdést. (hol vállalnak munkát? Mennyiért vállalnak egy métert? milyen garanciát vállalnak? stb.)

A válaszokat rövidesen itt összegyűjtva közlöm. (Néhány már érkezett is... Érdekes lesz.)

Úgy gondolom az összegyűjtött információk alapján könnyebb lesz bárkinek dönteni...

Rövidesen jelentkezem a válaszokkal.

Provokálom a kivitelezőket..

2007.10.31. 09:15 | hirlevelmanager | Szólj hozzá!

Küldtem egy-két emailt olyan cégeknek, akik a kiviteleztéssel foglalkoznak. Vagy nem olvassák az emaileket, vagy nem tudnak a provokációra válaszolni. Tehát az észrevételeim jogosak...

 

Az a baj, hogy a póruljárt vevőket nem tudom provokálni, mert azok nem hirdetik magukat a neten...

 

 

Hogyan válasszunk technológiát? (2. rész: Acélcső)

2007.10.16. 11:38 | hirlevelmanager | 3 komment

Címkék: kéménybélelés

A rozsdamentes acél - ha jó anyagból készül - igen ellenálló abban a közegben, ami a kéményben használat közben kialakul.

A problémát az ára és a kivitelezés korlátozottsága adja.

Mennyibe is kerül? Maga a cső is olyan drága, hogy a kivitelezés előtt fejbe üt. Ráadásul csak olyan helyeken alkalmazható megfelelő biztonsággal, ahol a kéményben nincs törés. Átmérője és a kémény alakja is korlátozza a kivitelezést. Ezért általában nem az utólagos bélelésre, hanem az új építésű kéményekbe javasolt behelyezni ilyen bélelő anyagot. A régi kéményeknél olyan - teljes - falbontással járhat a technológia, hogy a kivitelezést teljesen lehetetlenné teszi.

A vastag rozsdamentes csövekre is csak nevetséges 10 év garanciát adnak.Ha törés van a kéményben, akkor a vékonyfalú acélcső a megoldás, ami kis mértékben tud alkalmazkodni a hibás, vagy töréssel épített kéményhez, de ezzel ugyanaz a baj, mint a Thermofor kéményekkel. Ezt is megeszi a füstgáz.
Utólagos bélelésre tehát csak speciális esetekben választandó. (de akkor is minek, ha van jobb...)


· 1 trackback

Hogyan válasszunk technológiát? (1. rész: Alumínium)

2007.10.15. 10:33 | hirlevelmanager | Szólj hozzá!

Címkék: thermofor

Régebben az vékony alumínium falú technológia volt az egyetlen megoldás az utólagos kéménybélelésre. A vékony és rugalmas alumínium-fal lehetővé tette, hogy a cső alkalmazkodjon a kémény irányváltásaihoz. Ezek voltak a "Thermofor" csövek. De néhány éves tapasztalat alapján kiderült, hogy az alumínium cső nem bírja azt az agresszív közeget, ami a gázkészülékeket elhagyó füstgázok a kéményben létrehoznak. A vékony alumínium csövek néhány év elteltével olyanok lettek, mint a szita.

Hát akkor csináljuk vastag csőből! Igen ám, de ez a technológia nem tudja követni a kémény irányváltásait. A kivitelezéásnél arra is kell figyelni, hogy a cső malterral nem érintkezhet, mert a malter kikezdi a cső anyagát. Tehát külön szigetelni kell a cső külsejét.

Véleményem tehát a vastag alumínium csőről: ha a cső anyaga tízszer olyan vastag lenne, mint a vékony falú "Thermofor" cső, akkor is megenné a füstgáz. Ráadásul a cső nem tízszer vastagabb. Ez tehát az első füllentés arra vonatkozóan, hogy a 25 éves garancia tartható.

És most jön a második átverés...


Hogyan lehet úgy 25 éves garanciát adni valamire, hogy 25 évvel ezelőtt még csak a Thermofor kéményeket építették be és fogalmuk sem volt arról, hogy ez valaha ki fog lyukadni???

A vastagabb csövet 10-12 éve alkalmazzák... Tehát a 25 éves garancia - ha valaki ezt ki meri egyáltalán ejteni a száján - csak egy becsült érték...

 

Ne higgy tehát az alu csőnek! 


 

Kéménybélelés titkai

2007.10.08. 13:52 | hirlevelmanager | 4 komment

Címkék: kémény kéményseprő kéménybélelés szénmonoxid mérgezés furanflex kéményseprés aluminium kéménybélelés furanflex kéménybélelés

Magam is kéményt béleltettem. Rengeteg érdekes dolgot tudtam meg erről, amit itt szeretnék  megosztani.

Sokan átverés áldozatául eshetnek, ha nem elég körültekintőek.

Tévhitek:

Megéri az árát az acélcsöves technológia.
Számoljunk együtt utána!

Azt hiszik, hogy az aluminium kéménybélelés van olyan jó, mint az egyéb technológiák.
De ez nem igaz!

Sokan azt hiszik, hogy minden furanflex technológia egyformán jó.
De ez nem igaz!

Azt hiszik, hogy 25 év garancia létezik!
De ez nem igaz! (legalábbis nem mindig)

Ezért indítottam el útjára ezt a blogot, hogy itt ne csak a kivitelezők, hanem a megrendelők mondják el a véleményüket és

Derüljön ki végre az igazság!

Kedves leendő Megrendelő:  Ön se hagyja magát átverni!

Tisztelt póruljárt Vevő: Gyűjtsük egybe ötleteinket, hogy nagyobb biztonságban legyünk!

Tisztelt Kivitelező: Legyen bátorsága vitába szállni, ha munkájáról általában negatív kép alakul ki. Vagy Ön se kivétel?

25 éves garancia a kéménybélelésre?

2007.10.07. 13:23 | hirlevelmanager | 2 komment

Mit is jelent a garancia?

Értelmezésem szerint azt, hogy valaki valamit megcsinál , akkor adott ideig vállalja, hogy a kémény megfelelően működik.

Vegyük csak sorra, hogy mi is az alapprobléma.

Mivel is tudom igazolni a garanciát?

  1. Számla
  2. Szerződés

1. És ebben a pillanatban egyből gondban is vagyunk. Ugyanis a szakemberek nagy része - és tényleg tisztelet a kivételnek - nem szeret számlát adni. Vagy, amikor az árajánlatot teszi, akkor "elfelejti" megmondani, hogy az adott árajánlat nettó ár. A végén még mi örülhetünk annak, hogy nem kell áfát fizetni. De ebben a pillanatban elveszett a garancia! Ha valami hiba adódna, mondjuk két év múlva, akkor csak a kivitelező jóindulatán múlik, hogy tudjuk-e érvényesíteni a garanciát.

2. Kössünk szerződést a kivitelezővel! Ez már fél megoldás. Ha a szerződésben leírjuk, hogy a kivitelező 25 év garanciát vállal, akkor már félig biztonságban vagyunk.

DE CSAK FÉLIG!

Azt hisszük, hogy kezünkben van egy tigris póráza, amelyik csak arra vár, hogy füttyentsünk neki és egyből ugrik, vagyis érvényesíti a garanciát. Valóban van kezünkben egy papír, hogy erre és erre a munkára a cég garanciát vállal, de mit tudunk kezdeni ezzel a papírral. Ez csak egy papírtigris. A dörzsöltebb kivitelezők tudják, hogy úgysem könnyű érvényesíteni a követelésünket.

És van még egy valami, amire csak kevesen gondolnak...

Mi lesz a garanciát nyújtó céggel nemcsak 25, de akár 5 év múlva? Hogyan lehet érvényesíteni egy céggel a garanciát, ha közben felszámolják, megszűnik, vagy akár csak úgy elköltözik, hogy nem lehet megtalálni...

Rémálom!

Keressünk olyan megoldásokat, amelyek a fenti problémákat megoldják.

Ha pedig Ön megrendelő mondja el, hogy mi a megoldás.

Merjen hozzászólni, ha Ön kivitelező!