Itt keress!

Google

Hirdetés

Ingyen felmérés

Név Kéménybélelés GARANCIÁVAL az egész ország területén! Budapesten INGYENES felméréssel!
Kérje a mesterek árajánlatát!
 
Név : *
Email : *
 
  Notebook részletre felesleges papírmunka nélkül: www.etalonet.hu

Szavazás

Linkblog

Felháborító átverés a kéményseprés

2008.01.15. 10:28 | hirlevelmanager | 2 komment

Régen volt füstadó, ma kényseprési díj a neve.

Kezdjük az elején! A kéményseprés állami monopólium(?), vagy ügyes privatizátorok kezében van ez is?

Az én családi házamban egy kéményre 4,000.- Ft-ot kell fizetnem. De mire is? Arra, hogy bejön a kéményseprő. Leteker két csavart és belenéz a kéménybe. (kb 3 perc 20 másodperc, de lehet, hogy 3 perc 25!)

Mondjuk a kiszállási díjra számítsunk 1,000 Ft-ot. Tehát besétálással együtt vegyünk 4 percet. Akkor az óradíj 45,000 Ft. Negyvenötezer! Hát egy orvosnak nem adnak ennyit egy napra, nem pedig egy egyszerű szakmunkásnak! Felháborító! Mind az orvosokra, mind a saját pénztárcámra nézve.

De meg tudja valaki magyarázni nekem, hogy miért kell két kémény után fizetnem a munkadíjat, ha az egyik kéményt már befalaztuk? (Még az a szerencse, hogy csak fele tarifát számítanak fel a nulla munkára!)

Miért kell fenntartani a másik kéményt, ha soha sem használjuk. Az új építésű házaknál miért adnak ki lakhatási engedélyt, ha csak egy kéménye van? Vagy új házaknál nem kötelező, csak a régieknél? Valami itt sántít!

A bejegyzés trackback címe:

https://kemeny.blog.hu/api/trackback/id/tr43298084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dey · http://c64rulez.blog.hu 2008.08.13. 04:12:48

Üdv! :)

Néhány
Kezdem a végén. Valószínűleg tartalékkémény az, amit "soha sem használtok". Egészen addig, amíg nem jön egy egy hetes áramszünet, mint 2 éve nálunk. Ilyenkor ugye a cirkó sem megy, tehát semmi fűtés nincs. Egyetlen reménysugár a tartalékkémény, ugyanis ilyenkor már csak le kell szaladni a nagymamához és a sufniból előkotorni valami szakadt kályhát.
Ha a kéményeden van fűtőkészülék, akkor a 27/1995 bm rendelet szerint a kéményseprőnek használatban lévőnek kell tekinteni. (Akkor is ha évente egyszer gyújtasz csak be)
Ha nincs készülék és minden nyílás le van falazva, akkor használaton kívülinek minősül, tehát nem kell érte fizetned.
Rendelet 1§:
"(2) A közszolgáltatás nem terjed ki arra a kéményre, amely használaton kívül áll, és amelynek bekötőnyílásait és tisztítónyílásait befalazták vagy nem éghető anyaggal tömören, illetőleg egyéb nem oldható szerelési technológiával (kötéssel) lezárták, és a kéménytisztítás helyén jól látható
módon megjelölték."
Ha megtartod tartaléknak, csak jól járhatsz. Akármikor jöhet egy katasztrófa, háború, vagy csak egy mezei áramszünet. A fa áráról már ne is beszéljünk :)
Emellett:
253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (OTÉK)
az országos településrendezési és építési követelményekről
94. §
(1) A tartalékfűtés lehetőségéről gondoskodni kell
a) minden lakás legalább egy lakószobájában,
b) minden olyan helyiségben, ahol folyamatos tartózkodás szükséges (pl. készenléti, ügyeleti helyiségekben).
(2) A tartalékfűtés lehetőségéről szilárd tüzelőanyaggal üzemeltethető tüzelőberendezés céljára alkalmas, gravitációs üzemű kémény vagy egyidejűleg és folyamatosan igénybe vehető többlet villamos energia biztosításával kell gondoskodni.

Hogy miért nem jó ötlet az elektromos tartalékfűtés azt fent már kiveséztem, de itt egy link a Pest Megyei Közigazgatási Hivatal állásfoglalásáról:
erdkemenysepro.hu/cikkek/pest-megyei-kozighivatal-allasfoglalasa-tartalekkemenyekrol

Nem idézgetem a rendeleteket, de a sormunkát végző kéményseprő feladata az, hogy ellenőrizze a kémény és a fűtőkészülék biztonságos működésének a feltételeit, "szemrevételezéssel és kéményseprő szerszámmal". A gázkéménnyel azon kívül, hogy körbenézi, sokkal többet nem tud csinálni. (Tisztítani nem kell, mivel korom ugye nincs)
Elgondolkodtató, hogy a kéményseprő 3 perces nézelődése ennyire felháborító. Amikor az orvos "csak" belenéz a torkodba és meghallgatja a mellkasodat, és 2 perc alatt megmondja mi a bajod, felháborodsz, hogy miért nem vizsgál még fél óráig? Ha 2 perc alatt látja, hogy van-e gond, vagy nincs, akkor mit nézzen még? (És persze ha még a 'Köszönöm doktor úr' boríték is csusszan a 10ezerrel, jobban is érzed magad.) Itt sem az időt fizeted meg, hanem a megfelelő szaktudást.
A 4000Ft-ot nagy lerántásnak érzem én is, nálunk feleennyiből kijött volna. De amúgy elárulom, nem minden cím ilyen gyors. Amikor 5 percig csenget az ember, hogy valaki egyáltalán kinézzen, majd még 5 perc míg a mami kitotyog a kapuig(reméljük nem felejtette bent a kulcsot:), akkor már egyáltalán nem 45e az az 'órabér'. Bent nem tudsz felmenni a padlásra, mert még el kell kérni a szomszédtól a létrát, vagy éppen vendégek vannak és mehetsz vissza legközelebb(plusz kisz.díj nélkül). Ha tisztítani kell, a pénz ugyanannyi, mint amikor csak nézelődsz (legalábbis nálunk). Sorolhatnám még, ezek életből vett példák, és nem is olyan ritkák.
Amúgy nem tudom mitől olyan egyértelmű, hogy a beszedett pénz az 'egyszerű szakmunkásé'. Ha így lenne, minden kéményseprő Ferrarival rohangálna. A díjban benne van a kéményseprő fizetése (ami elárulom, töredéke a beszedett lóvénak), esetleg a benzinpénze, az iroda fenntartási költsége, mint pl. a telefonos kisasszony fizetése, a villanyszámla, a nyomtatványokhoz felhasznált iszonyatos mennyiségű papír ára és nyomdaköltsége, az eszközök fenntartási és karbantartási költségei (számítógépek, kéményseprő szerszámok, céges autók, stb), , az állandó változások miatt a folyamatos továbbképzések díja(Qrva drága), a könyvelő pénze, és persze ha weboldalad van és számítógépes adatbázisod, nem árt ha tartasz egy rendszergazdát is. (A jó drágán kifejlesztett egyedi, kéményseprésre kihegyezett adminisztrációs rendszerek megtérülését is belevehetném) Vehetném még a kötelezőket, amit a cég áll: ÁFA, bérek utáni járulékok, táppénz, egyéb adók.
Ugye így már nem is olyan sok az a 4e Ft. Ha mindezekután a 10%-a megmarad, annak már lehet örülni.
Végül pedig válasz az első kérdésedre, a kéményseprés 'ügyes privatizátorok kezében van', csinálhatod Te is, ha megpályázod az önkormányzatnál. Természetesen van egy pár feltétel, amit szintén a 27/1996-os bm rendeletben megtalálható.
Mindebből sajna nem sok jön le a tulajoknak, mint ahogy én sem értem, hogy a bank miért számít fel nekem kezelési költséget havonta, vagy hogy miért 4ezer a szemétdíj, amikor csak 1 percre állnak meg a ház előtt hetente 2szer. És nem tudom, hogy ha egy szerelt kéményt feldob a kéményes 2 óra alatt, akkor miért számol nekem 50.000Ft munkadíjat? Én ezt speciel nagyobb lehúzásnak érzem.
Amúgy elmondom, hogy ha a kéményseprő nem megy arra, akkor azon háborodik majd fel mindenki, hogy miért nem járt erre 5 éve kéményseprő?!? Akkor senkit sem zavar, hogy ezzel megspórolt nekik 5x4e=20.000 Ft-ot...
Füstadó? Jó lenne ha az adókat is csak akkor kéne befizetni, ha épp becsengetne az APEH pénzt beszedni.

Nem kötözködni akartam, de megláttam a postot, és mivel mindennek két oldala van, gondoltam rávilágítok az általad ismeretlen részletekre is. Hátha megnézik még egy páran, és nem azt a kéményseprőt piszkálják majd, aki a dolgát végzi. Hóban, fagyban, esőben, tűző napon, magasban, piszkosan, rákkeltő anyagokkal(korom). Verekedős, kutyakieresztős, kiabálós és fertőző beteg tulajok közt.
És mindezt úgy, hogy hiába dolgoznál, mindenki utál, mert elődeink az elmúlt 50 évben nem csináltak semmit, csak piáltak a kocsmában.
Köszönjük meg nekik.

hirlevelmanager · http://www.hirlevelmanager.hu 2009.04.15. 13:13:34

Nem gondoltam, hogy a beszedett pénz a szakmunkásé. Sosem az keres, aki dolgozik.
Elmondom, hogy szerintem mi a lenyúlás:
- azok a tanfolyamok, amiket kötelezően kell elvégezni,
- az a vízfej, ami egy kéményseprő vállalkozásnál van. Telefonos kisasszony, számítógép iroda biztosan több van, mint ami kellene.
Én azt sem értem meg igazából, hogy a BKV-nél miért kell akkora iroda. (Egy vidéki Volán társaság üzemeltet több budapesti buszjáratot üzemeltet asszem 3 fős irodai háttérrel.) Gondolom itt is ez lehet a helyzet.
Az adó meg ugyanúgy sújt mindenkit, úgyhogy erre nem lehet hivatkozni. Én is abból a 10 %-ból fizetem ki a 4,000 Ft-ot, ami abból marad, amii a vállalkozásomban az adózás után megmarad...
És hogy szép keretes szerkezetű legyen a hozzászólásom: megértelek Téged is. Te biztosan nem az igazgató vayg a bársonyszékben, hanem az aki a munkát elvégzi. Kirohanásom nem a kéményseprők ellen, hanem a rendszer ellen szólt.
süti beállítások módosítása