Itt keress!

Google

Hirdetés

Ingyen felmérés

Név Kéménybélelés GARANCIÁVAL az egész ország területén! Budapesten INGYENES felméréssel!
Kérje a mesterek árajánlatát!
 
Név : *
Email : *
 
  Notebook részletre felesleges papírmunka nélkül: www.etalonet.hu

Szavazás

Linkblog

25 éves garancia a kéménybélelésre?

2007.10.07. 13:23 | hirlevelmanager | 2 komment

Mit is jelent a garancia?

Értelmezésem szerint azt, hogy valaki valamit megcsinál , akkor adott ideig vállalja, hogy a kémény megfelelően működik.

Vegyük csak sorra, hogy mi is az alapprobléma.

Mivel is tudom igazolni a garanciát?

  1. Számla
  2. Szerződés

1. És ebben a pillanatban egyből gondban is vagyunk. Ugyanis a szakemberek nagy része - és tényleg tisztelet a kivételnek - nem szeret számlát adni. Vagy, amikor az árajánlatot teszi, akkor "elfelejti" megmondani, hogy az adott árajánlat nettó ár. A végén még mi örülhetünk annak, hogy nem kell áfát fizetni. De ebben a pillanatban elveszett a garancia! Ha valami hiba adódna, mondjuk két év múlva, akkor csak a kivitelező jóindulatán múlik, hogy tudjuk-e érvényesíteni a garanciát.

2. Kössünk szerződést a kivitelezővel! Ez már fél megoldás. Ha a szerződésben leírjuk, hogy a kivitelező 25 év garanciát vállal, akkor már félig biztonságban vagyunk.

DE CSAK FÉLIG!

Azt hisszük, hogy kezünkben van egy tigris póráza, amelyik csak arra vár, hogy füttyentsünk neki és egyből ugrik, vagyis érvényesíti a garanciát. Valóban van kezünkben egy papír, hogy erre és erre a munkára a cég garanciát vállal, de mit tudunk kezdeni ezzel a papírral. Ez csak egy papírtigris. A dörzsöltebb kivitelezők tudják, hogy úgysem könnyű érvényesíteni a követelésünket.

És van még egy valami, amire csak kevesen gondolnak...

Mi lesz a garanciát nyújtó céggel nemcsak 25, de akár 5 év múlva? Hogyan lehet érvényesíteni egy céggel a garanciát, ha közben felszámolják, megszűnik, vagy akár csak úgy elköltözik, hogy nem lehet megtalálni...

Rémálom!

Keressünk olyan megoldásokat, amelyek a fenti problémákat megoldják.

Ha pedig Ön megrendelő mondja el, hogy mi a megoldás.

Merjen hozzászólni, ha Ön kivitelező!


 

A bejegyzés trackback címe:

https://kemeny.blog.hu/api/trackback/id/tr54191151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dey · http://c64rulez.blog.hu 2008.08.13. 04:26:56

Az MSZ EN 12391 szabványban elő van írva, hogy a kéményre (időtálló anyagból) adattáblát kell elhelyezni, amin (többek között) szerepelnie kell a kivitelező adatainak.
Ha több kéményseprő cég venné ezt figyelembe átvételnél, sokat segíthetnének a tulajoknak. Elvégre ezért vannak.
Persze ha követelmény, akkor a kivitelező üvölt: 'Mi ez az új baromság?', a tulaj üvölt: 'Mikor tudok már fűteni?', egyszóval megint a kéményseprő a hülye mert kötözködik. (Gyk. védi a tulaj érdekeit.)

Dey · http://c64rulez.blog.hu 2008.08.13. 04:28:54

Bocs, 12391 megszűnt, helyette MSZ EN 15287 van, egyelőre az is csak angolul. De tudtommal az adattábla abban is benne van...
süti beállítások módosítása